Το παρεκκλήσι μας

 Συνέντευξη στην " Πεμπτουσία " του εφημερίου μας π.Γεωργίου Γανωτή ( Α' Μέρος - VIDEO)      Οι κτίτορες Παναγιώτης Ξυνάριος και Ξένη
Το ιερό παρεκκλήσιο το 1985!


       Το ιερό παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης Κάτω Πατησίων ιδρύθηκε το 1921 από τον συριανό Παναγιώτη Ξυνάριο και τη σύζυγό του Ξένη ως ιδιωτικό εκκλησάκι στην αυλή του σπιτιού τους, όπου σήμερα βρίσκεται η είσοδος του σταθμού του ηλεκτρικού "Κάτω Πατήσια" . Μέσα στο ιερό παρεκκλήσιο - όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής - η κυρία Ξένη μάζευε τα παιδάκια  και τους έκανε κατηχητικό ! 
    Το παρεκκλήσιο τότε ήταν πολύ μικρότερο από ότι είναι σήμερα. Στη σημερινή του μορφή έφτασε ύστερα από αρκετές παρεμβάσεις με σκοπό τόσο να μεγαλώσει όσο και να αντέξει στατικά στη φθορά του χρόνου. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου όπως και η φοιτητική στέγη  που είναι χτισμένη πάνω στην άλλοτε αυλή του παρεκκλησίου.
      Ιδιαίτερη ευλογία ήταν και είναι για το ιερό παρεκκλήσιο της οσίας Ξένης  η παρουσία  του επί 28 και πλέον έτη εφημερίου του,  αιδεσιμολογιωτάτου πατρός Ελευθερίου Χαβάτζα που κατέστησε το μικρό αυτό παρεκκλησάκι μεγάλο και σπουδαίο τόπο εξομολόγησης και πνευματικής ανάτασης χιλιάδων ψυχών.
   Το παρεκκλήσιο της οσίας Ξένης τιμά ιδιαιτέρως τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και την Αγία Βαρβάρα στο δεξιό και αριστερό κλίτος του παρεκκλησίου. 
   Εκτός από τις 24 Ιανουαρίου το Ιερό Παρεκκλήσιο της οσίας Ξένης Κάτω Πατησίων γιορτάζει και στις 17 Νοεμβρίου ημέρα που τέθηκε  για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2010 σε προσκύνηση κομμάτι του σεπτού της λειψάνου 
   Ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός - Όρθρος και Θεία Λειτουργία τελούνται  στις 23 και 24 Ιανουαρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου  κ.κ Δωρόθεο τον Β' που κάθε χρόνο με την παρουσία του και την αγάπη του για το Ιερό αυτό Παρεκκλήσιο ευλογεί και αγιάζει τους εκατοντάδες πιστούς που προσέρχονται στη χάρη της Οσίας Ξένης.  
   Τέλος από το Σεπτέμβριο του 2009 εφημέριος του Ιερού Παρεκκλησίου της Οσίας Ξένης είναι ο πατήρ Γεώργιος Γανωτής .